ARRA si posvietila na weby vysokých škôl

08.06.2011 Celý región

Ilustračné foto SITA, AP
BRATISLAVA 8. júna (WEBNOVINY) - Počas mája prezrela Akademická rankingová a ratingová agentúra (ARRA) 105 webov fakúlt verejných vysokých škôl (v dvoch prípadoch išlo o monofakultné školy) a zhodnotila kvalitu zverejnených informácií. Internetové stránky posudzovala podľa 13 kritérií. „Zamerali sme sa na tie informácie, ktoré by v dnešnej dobe nemali chýbať na web stránkach vysokých škôl, ak chcú uchádzačov o štúdium zaujať svojou kvalitou. Ako inšpirácia pri výbere kritérií nám slúžili web stránky špičkových západných univerzít, ale aj vybraných škôl v susednej Českej republike,“ uviedla výkonná riaditeľka ARRA Ivana Kullová.


Informácie o spokojnosti študentov so štúdiom prevažne chýbajú

Zatiaľ čo takmer všetky fakulty, respektíve školy zverejnili uspokojivé informácie k možnostiam zahraničnej stáže pre študenta či k prijímaciemu konaniu, 86 percent fakúlt v máji nemalo na svojej stránke výsledky prieskumu spokojnosti študentov so štúdiom. Povinnosť vypracovať tento prieskum majú vysoké školy zo zákona, avšak paradoxne zákon neupravuje zverejňovanie týchto výsledkov. Problémom bolo aj publikovanie iných informácií k uplatneniu absolventov v praxi. Až 95 percent fakúlt toto kritérium nespĺňalo alebo skôr nespĺňalo. "V súčasnej dobe nových médií a ich vysokej obľúbenosti u mladých ľudí tiež prekvapí, že 61 percent fakúlt nemalo na svojej web stránke funkčný odkaz na žiadny typ sociálnej siete pre svojich študentov a podporovateľov," konštatuje ARRA.

Odborníci z ARRA porovnali úroveň webov verejných škôl s 15 webstránkami súkromných vysokých škôl a ich fakúlt. "Je možné konštatovať, že fakulty verejných vysokých škôl sú viac otvorené smerom k potenciálnemu uchádzačovi o štúdium. Jediným kritériom, ktoré súkromné školy spĺňali lepšie ako verejné školy, bolo osobitné informovanie o výnimočnosti alebo úspechoch školy," poznamenala ARRA.


Formálna a obsahová nejednotnosť

Pri vyhľadávaní informácií organizáciu ARRA prekvapila formálna a obsahová nejednotnosť nielen medzi web stránkami fakúlt tej istej vysokej školy, ale najmä medzi web stránkami katedier tej istej fakulty. "Tento aspekt výrazne sťažuje orientáciu na stránke pre kohokoľvek z externého prostredia," uviedla Kullová. Na základe súhrnných výsledkov za jednotlivé kritériá ARRA sformulovala základné odporúčania na zlepšenie webovej komunikácie vysokých škôl a ich fakúlt. Medzi hlavné patria odporúčanie graficky aj formálne zosúladiť web stránky fakúlt so stránkami ich materských škôl, zverejniť podrobnejšie informácie o vyučujúcich, výsledky prieskumov spokojnosti študentov a údaje o uplatnení absolventov. ARRA tiež odporúča školám viac používať linky na stránkach fakúlt, prostredníctvom ktorých sa záujemcovia dostanú k informáciám na hlavnom webe školy. Mnohým údajom by tiež na stránke vyhradili samostatnú sekciu, najmä informáciám o úspechoch a výnimočnosti školy a výhodách školy oproti konkurencii.


Na Slovensku pôsobí 20 verejných vysokých škôl, 11 súkromných a tri štátne. Okrem toho na našom území vzdelávajú i štyri zahraničné vysoké školy z Česka. Minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) často spomína svoju ambíciu znížiť takzvanú informačnú nerovnosť. Verí, že keď prinúti rektorov zverejňovať viac informácií, zvýrazní tak kvalitatívne rozdiely medzi školami. "Informácie na webe pomôžu potenciálnym študentom pri výbere školy a pomôžu aj trhu práce pri výbere absolventov škôl tým, že budú vedieť ľahšie zistiť, ktorá škola je lepšia a ktorá horšia," povedal v januári Jurzyca v rozhovore pre agentúru SITA. Zmeny chce od budúceho roka zakotviť v pripravovanej vysokoškolskej novele. Ak zákon prejde, rektori budú musieť na webe publikovať aj nelichotivé informácie, ako napríklad počty nezamestnaných absolventov jednotlivých odborov. Okrem toho by sa mali študenti z internetu viac dozvedieť o publikačnej činnosti pedagógov, ktorí im prednášajú ako aj ich úväzkoch na iných školách. Súčasťou navrhovaných opatrení je i povinné zverejňovanie výšky školného pre externistov vopred na celé štúdium.
 

Vyberte región